Forside

Kontakt

HÅGs miljøprofil

10.09.2010

Op til 99 % af materialerne i en HÅG stol kan genbruges, men det er kun en lille del af HÅGs miljøprofil.

Klimavenlige løsninger kræver både vilje, evne og tålmodighed til at tænke kreativt og se mulighederne. Stoleproducenten HÅG har siden 1991 fokuseret på miljøvenlige løsninger og med det nye klimaregnskab, er ringen sluttet. Nu er det ikke kun stolene, der skal leve op til de høje miljøkrav, men også virksomhedens arbejdsprocesser

Allerede i 1991 satte HÅG som en af de første stoleproducenter fokus på miljøet. Det førte til, at HÅG begyndte at genbruge sodavandsskruelåg og ketchupflasker i plastikdelene til stolene. I dag bliver alt fra plastikposer og shampooflasker til genbrugsaluminium brugt i stolene, og hele 95-99 % af en ny HÅG stol kan genbruges.

HÅGs nuværende grønne miljøprofil dokumenteres af den årlige EMAS-rapport, der viser faldende affaldsmængde. GreenGuard rapporten dokumenterer, at stolene er fri for kemikalier, som kan skade indeklimaet, mens EPD miljødeklarationen dokumenterer produkternes miljøpræstationer. Målt på udledning af CO2 i stolenes levetid (15 år) viser det sig, at HÅG stolene udleder fra 36-55 kg CO2, mens de bedste konkurrenter ligger på 100-120 kg CO2. Det sidste sted, der kan spares CO2 er i arbejdsprocesserne.

HÅGS NYE KLIMAREGNSKAB VISER VEJEN
Det nye klimaregnskab er udviklet ud fra ”The Greenhouse Gas (GHG) Protocol Initiative.” Her analyseres det, hvilke af arbejdsprocesserne der er mest miljøbelastende som fx opvarmning af kontorer, drift af fabrikken, rejser og affaldshåndtering. Regnskabet viser, at det bedste sted HÅG kan nedsætte CO2 udledningen er på transport af stolene og medarbejdernes rejseaktivitet.

For Lars I. Røiri, administrerende direktør i HÅG, er klimaregnskabet den sidste brik i det store miljøregnskab. ”Miljødeklarationerne og klimaregnskabet viser, at vi er førende på alle de områder, hvor vi i næsten 20 år har gjort en indsats for at minimere belastningen af miljøet. Men klimaregnskabet viser også, hvor vi må sætte ind for at blive endnu bedre – og vi har allerede taget de første skridt for at minimere miljøbelastningen på transport af stole og medarbejderrejserne,” slutter Lars I. Røiri.

HÅG ER I MILJØMÆSSIG VERDENSKLASSE, DET VISER COP15 KLIMAKONFERENCEN
Når Miljøkonferencen COP15 starter i København, vil de 350 delegerede komme til at sidde ualmindeligt godt og miljøvenligt i en HÅG Futu arbejdsstol. Hele 97 % af stolen kan genbruges og 50 % af stolens plastikmaterialer er allerede genbrugsmaterialer. Der er ingen miljøskadelige forkromningsprocesser på stolen, intet brug af lim og der bruges kun 7 forskellige materialer til den færdige stol. Derfor er stolen let at adskille og nem at kildesortere, og det gør det muligt at genbruge stort set hele stolen – og derfor er HÅG Futu valgt til klimatopmødets arbejdsstol.

For yderligere information, kontakt:
Carl Peter Aaser | VP Environement i HÅG og Scandinavian Business Seating | +47 92 62 02 26 | carl.aaser@sbseating.com
Lars I. Røiri | Administrerende Direktør i HÅG og Scandinavian Business Seating | +47 22 59 59 00 | lars.roiri@sbseating.com
For billeder i høj opløsning, kontakt grafisk designer Elin Modal | +47 22 59 59 02 | elin.modal@sbseating.com

Fakta om Scandinavian Business Seating:
HÅG er en mærkevare i Scandinavian Business Seating, som er Skandinaviens førende virksomhed inden for udvikling, design og produktion af siddeløsninger til private og offentlige kontormiljøer. Selskabet står bag de førende skandinaviske mærkevarer HÅG, RH og RBM, som primært sælges igennem forhandlere. Fælles for mærkevarerne er et stærkt fokus på visuelt design, helse, miljø og kvalitet. Produktionen sker på fabrikker i Norge og Sverige. Hovedkontoret ligger i Oslo. Scandinavian Business Seating har datterselskaber i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien/Irland og Holland. Selskabet har over 600 ansatte, som står sammen om at virkeliggøre selskabets vision: ”At gøre verden til et bedre sted at sidde!”.

”VI ARVER IKKE JORDEN AF VORES FORÆLDRE, VI LÅNER DEN AF VORES BØRN”

KLIMAREGNSKABET MED GHG PROTOKOLLEN
Et af de vigtigste elementer i klimaledelse er at udarbejde et klimaregnskab for en virksomhed. HÅGs model er baseret på den internationale standard, Greenhouse Gas Protocol Initiative (GHG-protokollen), som er den mest brugte internationale standard for måling af drivhusgasser. GHG-protokollen består af to regnskabsstandarder (”corporate accounting” og ”reporting og projet accounting”), som forklarer, hvordan man kan måle og rapportere klimaskadelige gasudslip. Protokollen er et resultat af et 10årigt samarbejde mellem privat erhvervsliv, myndigheder og miljøbevægelsen og var i 2006 grundlag for ISO-normen 14064-I.

DE FEM PRINCIPPER I AT TÆNKE MILJØVENLIGT
Der er fem principper i at tænke miljøvenligt ved produktion af et produkt:
1. Lav vægt
2. Få elementer
3. Gode materialer (der kan genbruges)
4. Langt liv
5. ”vugge til vugge”*).

*) Hos HÅG taler man ikke om kontorstolenes livscyklus som ”fra vugge til grav”, men fra ”vugge til vugge”. Det vil sige, at en HÅG stol ikke ender som skrot, men let kan skilles ad, så de enkelte kvalitetselementer kan genbruges. Og det er værd at huske, når man fx ved, at det kræver 9 gange mere energi at udvikle en ny aluminiumsfod frem for at genbruge en brugt aluminiumsfod.

EMAS
EMAS står for: Eco Management and Audit Scheme. Det er EU’s frivillige ordning for virksomheder, der ønsker at forbedre deres miljøindsats ud over de lovgivne miljøkrav. Gennem deltagelse forpligter HÅG sig til regelmæssig miljørapportering, hvor der redegøres for miljøpræstationer og ydelse. HÅG var den første kontorstoleproducent i Europa som blev EMAS-registreret i 1995.

GREENGUARD ENVIRONMENTAL INSTITUTE
GreenGuard Environmental Institute (Georgia, USA) er en ikke-kommerciel organisation, som tilbyder test af produkter i samarbejde med Air Quality Science og godkender møbler og materialer til brug i kontormiljøer.

EPD/ISO 14025-EPD
EPD står for: Environmental Product Declaration. I 2003 begyndte HÅG arbejdet på at kortlægge og dokumentere miljøbelastninger på alle sideløsninger. I december 2004 fik HÅG, som den første producent af kontormøbler i verden, miljødeklarationen ISO 14025-EPD for alle sine produkter.